Čemu aplikacija NE služi

Budući da korisnici KCMB često ostavljaju negativne ocene i komentare, usled neinformisanosti, odnosno nečitanja opisa aplikacije, prinuđen sam da obrazložim zašto aplikacija NE može da ima ono što ti korisnici zahtevaju.

Prvi komentar koji bih sponenuo jeste onaj korisnika ,,Comi DYV” sa komentarom  “Glupooooooooooooooooooooooooooooooo Najgluplje je sto ima samo vreme autobusa na pocetnim stanicama!!”

– Aplikacija i jeste osmišljena tako da radi ,,glupo”, zato što oficijalna BusPlus aplikacija te podatke ne pruža. U kombinaciji KCMB i BusPlus aplikacuje, Vi ste potpuno opremljeni za gradski prevoz. Sve i da želim da napravim nešto što postoji i što će se koristiti na ostalim stajalištima, osim na početnim, jednostavno nemam mogućnosti:

  1. BusPlus ne omogućava pristup podacima o kretanju linija, već ih zadržava samo za sebe, pa tako, te podatke ne mogu koristiti.
  2. Jedna od solucija jeste da se matematički aproksimira vreme dolaska, tako što se ukupno vreme kretanja između dva terminusa podeli sa brojem stanica. Problem koji tu nastaje jeste što u različitim delovima dana, prevoz se kreće razlicitim brzinama, stanice nisu isto udaljene i jos mnogo drugih faktora koji dovode do nepouzdanih podataka i samim tim se gubi osnovna funkcija i zamisao.

Sledeći komentar korisnika “BurnTV BurnTV” je “Ubacite red voznje za celu srbiju ili bar gradove oko beograda ubacite gradske redove za mladenovac”

– Vrlo je lako ubaciti podatke kad ih imate spremne. Da bi se završio jedan grad, potrebno je nekoliko dana prebacivanja, kopiranja i obrade tih podataka. Npr. u Beogradu ima oko 200linija (ITS1 zona) i, iako sam uložio mnogo napora kako bih te podatke dobio u nekom pogodnom formatu od Sekretarijata za saobraćaj, to se nije desilo. Poslato je desetak mejlova i većina je sadržala isto pitanje i gotovo svi su ignorisani. Tako da je jedino preostalo da ih ručno prebacim u neki meni pogodniji format. Sav taj posao iziskuje previše vremena.

Sledeći komentar korisnika “Kristina Djurdjanovic” je “Nije fer Ima samo za BG” za kojim sledi i jedna zvezdica.

– Kao što je u opisu i pisalo (ali ko će to da čita) da će biti dodati i drugi gradovi, ali da je potrebno strpljenje. Ovaj komentar nije usamljen, za njim su sledili i drugi slične sadržine sve dok nisu dodati i drugi gradovi. Onda su sledili komentari poput ,,Zašto samo 3-4 grada ubacite sve”.

Komentar korisnika “Dragisa Novkovic” je “Ako se budem oslanjao na ovu aplikaciju, nikad ja na bus necu stici,kao navodno bus imam za 10min a njega nema 40min…. fail”

– Aplikacija koristi zvaničan red vožnje. Ako se neki polazak ne realizuje, najbolje je to prijaviti nadležnim institucijama. Kao autor ne mogu da snosim odgovornost za to, zato što to jednostavno nije nešto na šta mogu da utičem.